Logo
Contact
spacer
photo/thumb_314.jpg
foto Voedingscentrum
Van Rijn kritisch op voedselbeleid gemeenten
29-01-2013
Staatssecretaris Van Rijn bekritiseert gemeenten die afspraken maken met scholen voor een gezond aanbod en tegelijkertijd een vergunning geven voor een snackbar pal voor de school. Hij deed dit afgelopen maandag tijdens de Nationale Balans Top. 

Sinds 2006 zijn vierhonderd scholen met het project De Gezonde Schoolkantine aan de slag gegaan. 36 private partijen, cateraars en producenten van levensmiddelen, ondertekenden het handvest. Het concept staat stevig op de rails, vindt Van Rijn (PvdA). Kritisch is hij op gemeenten die geen integraal beleid voeren. ‘Het is wel raar dat gemeenten die afspraken maken met scholen en buurtsupers over een gezond aanbod, tegelijk een snackkar een vergunning geven om pal voor de school Vietnamese loempia’s of patat te verkopen.’

Van Rijn benadrukt dat VWS vanaf dit jaar 26 miljoen euro extra vrij maakt voor het tegengaan van overgewicht bij jongeren en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het bedrag gaat onder meer naar het publiek-private programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), waarvan de resultaten tot dusver tegenvallen.
Het aantal JOGG-gemeenten is nog altijd laag, slechts 24 gemeenten doen mee. In 2015 moeten dat er 75 zijn. Er is toenemende kritiek op de publiek-private samenwerking binnen JOGG. Partners zijn onder andere Albert Heijn, Mars, Unilever en Nestlé.
(AG)
spacer