Logo
Contact
spacer
Food Film Festival brengt de boodschap een beetje luider
09-02-2012
Meer buitenlandse films en documentaires, maar ook: wat kun je zelf doen voor een betere voedselsituatie in de wereld? De tweede editie van het Food Film Festival, vorig jaar uitverkocht, paart puur kijkplezier aan een duidelijke boodschap. 'We zijn activerender geworden', beaamt directeur Helen Kranstauber, ook bestuurslid van de Youth Food Movement.

Wat is jouw favoriete film?
Ah, dat is moeilijk te zeggen. Er zijn zoveel verschillende films. De openingsfilm Mugaritz B.S.O. bijvoorbeeld is fantastisch in veel opzichten. Het beeld, de liefde die eruit spreekt, gekke dialogen. Heel bijzonder is de combinatie muziek en eten, dat heb ik zelf nog nooit eerder in een film gezien. Het is ook een van de drie films die voor het eerst in Nederland getoond worden. Daar zijn we heel trots op.
Of neem Sushi, the Global Catch, over de overbevissing van tonijn. Dat onderwerp raakt mij persoonlijk. Ik eet amper tonijn omdat sommige soorten dreigen uit te sterven. De communicatie over producten die we eten is betreurenswaardig. Er zijn zoveel soorten tonijn maar een broodje tonijnsalade is een broodje tonijnsalade. Daar wordt jammer genoeg geen onderscheid in gemaakt.

Er zijn dit jaar meer films uit het buitenland. Bij gebrek aan aanbod uit Nederland?
We wilden dit jaar een bredere horizon en het aanbod uit het buitenland was groot.
We hebben veel tijd gestoken in de selectie. Niet elke nieuwe film heeft het programma gehaald. We zijn kritisch gebleven. Al blijft film voor ons vooral een kapstok. Het belangrijkste blijft het onderwerp: voedsel.

Nieuw is een uitgebreid programma van Do It Yourself korte films over wat je zelf kunt bijdragen aan een beter voedselsysteem. Typisch iets voor de activistische Youth Food Movement, de organisator van het festival.
De Youth Food Movement drukt dit jaar inderdaad meer een stempel op het festival. Ik zou het niet activistisch willen noemen, wel activerend inderdaad. We spreken ons duidelijk uit in het hele programma. Ook in de workshops bijvoorbeeld, de voorstelling #FoodforChange met tien inspirerende voedselstrijders en Het Grote Landbouw Debat.

Toch is een deel van de filosofie van het Food Film Festival dat we moeten blijven genieten om een betere wereld te creëren.
Ja, dat is in het hele programma zichtbaar, tot en met ons beeldmerk toe. Voedsel is leuk en lekker, dat is de eerste stap. Daarna komt het verhaal erachter.

Zijn jullie ambities groter?
Zeker. Over de hele lijn is het festival professioneler. We willen het ook echt groter maken en bijvoorbeeld ook in het buitenland meer bekendheid werven. Binnenkort zal onze website ook in het Engels te lezen zijn. Pers uit Frankrijk, Italië en Engeland heeft dit jaar al belangstelling getoond.

Wanneer is deze editie van het Food Film Festival voor jou geslaagd?
Als we de juiste snaar hebben geraakt, mensen enthousiast worden en denken: dit is tof, hier wil ik wel iets meer over weten of mee doen. Als ze een keer iets anders uit het winkelschap pakken of een keer iets lezen over wat ze eten.
(Rineke van Houten)
spacer