Logo
Contact
spacer
photo/thumb_270.jpg
Het Voedseltribunaal op 5 april 2012 Foto: Mylène Siegers, courtesy Stroom Den Haag
photo/thumb_271.jpg
Winy Maas & The Why Factory, City Pig, 2009 Video still, animatie Wieland&Gouwens
Weg met de stad
09-04-2012
Stadslandbouw mag dan een hype zijn, voor de jury van het Voedseltribunaal vormt het niet het antwoord op de vraag hoe ‘wij’ de steden van de toekomst voeden. ‘Weg met de stad! Hallo Regio!’ zo luidde de eerste uitspraak. Het Voedseltribunaal, georganiseerd door kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag, vond 5 april plaats.

Na de presentatie van drie visionaire voedselprojecten van architecten, kunstenaars en ontwerpers –City Pig, Foodscape Schilderswijk en Park Supermarkt – en een debat met deskundigen deed de jury uitspraak. Oplossingen voor een duurzaam voedselsysteem voor de steden van de toekomst liggen in de regio en niet in de stad, de prijs van voedsel moet transparant zijn en ‘echt’ worden (inclusief co2, energie, transport, productieomstandigheden), de verbinding tussen producent en consument worden hersteld. En om veranderingen in gang te zetten zijn grensverleggende projecten als City Pig nodig die juist het onvoorstelbare proberen voor te stellen. City Pig is een ontwerp voor een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde en rendabele varkensboerderij in de stad.

De jury bestond uit Agnes van Ardenne, voorzitter Productschap Tuinbouw, Thijs Cuijpers, directeur LTO Nederland, Tracy Metz, stad-, kunst- en cultuurjournalist en Iris Vendel, Youth Food Movement.
(AG)
spacer