Logo
Contact
spacer
Energiedrank opvallend populair onder Nederlandse jongeren
28-03-2013
Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar drinkt frequent energiedrank; tenminste drie a vier keer per week. Nederland is daarmee koploper in Europa, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA). In Europa is twaalf procent van de jongeren ‘intensief chronisch gebruiker’, zoals de EFSA dit noemt. Deze groep jongeren drinkt gemiddeld zeven liter per maand.

Opmerkelijk is dat relatief veel Nederlandse jongeren chronisch energiedrank drinken, terwijl wanneer je ook de jongeren meerekent die af en toe energiedrank drinken, het gemiddelde in Nederland (67 procent) nagenoeg gelijk is aan dat in Europa (68 procent). Er zijn in Nederland dus niet meer energiedrankgebruikers, maar als jongeren eenmaal aan de Red Bull en soortgelijke dranken zijn, dan drinken ze het vaak en veel.
Kinderen beginnen al jong met energiedrank. Twintig procent van de Nederlandse kinderen van drie tot tien jaar drinkt wel eens de cafeïne, taurine en suiker bevattende drank, een op de zes zelfs geregeld; ongeveer een liter per week. Dit komt overeen met het Europese gemiddelde.
Meer dan de helft van de Europese jongeren drinkt energiedrank in combinatie met alcohol. Opmerkelijk is dat Nederlandse jongeren hier met 29 procent juist hekkensluiter zijn. In Oostenrijk wordt het meest gemixt; 71 procent.
Aan het onderzoek namen meer dan 52.000 mensen uit zestien verschillende deelstaten deel.

Cafëine
Een blikje van 250 ml energiedrank bevat zo’n 80 gram cafeïne, vergelijkbaar met een kop koffie. Soms zit er ook guarana in, een stof die zelf ook nog eens cafeïne bevat. En – net als in frisdrank – zit in energiedrank veel suiker: tot soms wel 20 tot 25 suikerklontjes per liter, 5 à 6 in een blikje dus. Ook bevat energiedrank vaak taurine, een stof waarvan nog onbekend is wat de effecten op een kind zijn.

In Amerika waren er een aantal schandalen waarbij energiedrank in verband werd gebracht met sterfgevallen. In Nederland kreeg het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum in 2011 maar liefst 23 meldingen van mogelijke vergiftigingen door energiedranken, waarvan zes over jongeren, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Ook in 2010 en 2009 waren er dit soort meldingen (respectievelijk twee en acht). Veelgehoorde klachten daarbij waren misselijkheid, onrust, gejaagd gevoel, slaapstoornissen en hartkloppingen.

Nieuwe Europese regels verplichten producenten vanaf 13 december 2014 om op het etiket te waarschuwen dat energiedrank niet is aanbevolen voor kinderen.

(Annemarie Geleijnse)
spacer