Logo
Contact
spacer
Vici voor onderzoek naar Aziatisch voedselafval
08-03-2013
Prof.dr. K.J. Cwiertka van de Universiteit Leiden gaat de komende vijf jaar onderzoek doen naar recente veranderingen in het omgaan met voedselafval en verpakkingen in China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea. Zij kreeg daarvoor een Vici-beurs van de NWO.

Cwiertka is een van de 32 vooraanstaande wetenschappers die onlangs deze prestigieuze beurs ter waarde van anderhalf miljoen euro kregen toegekend.
De hoogleraar Moderne Japan Studies ziet voedsel als een goede manier voor het bestuderen van historische ontwikkelingen. Afval is meer dan verspilling, stelt ze. ‘Het is ook de uitdrukking van een maatschappij. Wat we weggooien en hoe we hiermee omgaan kan ons veel leren over een samenleving en hoe die verandert.’
De Japanologe deed eerder onderzoek naar wat voedsel ons kan leren over grotere processen als industrialisatie en kolonialisatie. Zo beschreef ze in haar boek Cuisine, Colonialism and Cold War. Food in the Twentieth Century Korea aan de hand van sojasaus hoe de Japanse kolonisatie tot in de Koreaanse keuken doordrong.
(AG)
spacer