Logo
Contact
spacer
photo/thumb_229.jpg
Vier voedselfilms op IDFA
09-11-2011
Liefhebbers van de voedseldocu's gaan mooie weken tegemoet: het documentairefestival IDFA in Amsterdam vertoont vier producties, waaronder de prachtige aanklacht Enjoy Your Meal (zie de recensie) op deze website. Regisseur Walther Grotenhuis volgt het spoor van ingrediënten en toont zo de gevolgen van voedselproductie op de omgeving. Schitterende beelden!

De flexitariërs onder ons krijgen het moeilijk bij het zien van LoveMEATender (België). Manu Coeman toont hoe dieren worden behandeld als onderdeel van een machine, hun soortgenoten eten en worden volgestopt met antibiotica. Vlees eten kan niet meer, is zijn boodschap.
Minder expliciet, maar ook stof tot nadenken geeft Lupe of the Cow (Mexico). In een Mexicaans dorp houden boeren op kleine schaal runderen. Het levert ze weinig op. Veel en veel minder in elk geval dan de supermarkt waar wij het uiteindelijk kopen.
Een visje dan? Kan ook steeds minder. En zeker geen sushi met een flintertje blauwvintonijn. Deze 'Porsche van de zee' wordt met uitsterven bedreigd. Mark S. Hall maakte er een film over: Sushi: The Global Catch.

IDFA 2011 begint op 16 november en eindigt op 27 november. Het volledige programma staat op www.idfa.nl

(RvH)
spacer