Logo
Contact
spacer
Europese voedselwaakhond: aspartaam is veilig
12-12-2013
De kunstmatige zoetstof aspartaam brengt geen gezondheidsrisico's met zich mee, constateert de Europese organisatie voor voedselveiligheid EFSA. De EFSA ziet dan ook geen aanleiding de regels rondom het omstreden aspartaam aan te passen. Aspartaam, ook bekend als E951, 'is veilig bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname'.

De kunstmatige zoetstof is niet giftig en de EFSA vond geen epidemiologisch bewijs voor een relatie met kanker, ook niet bij zwangere vrouwen. Een gezonde volwassene kan volgens de EFSA zonder risico’s per dag 40 milligram per kilo lichaamsgewicht van aspartaam binnenkrijgen. Om ziek te worden van aspartaam zou   iemand van 60 kilo de rest van zijn leven elke dag 12 blikjes light-frisdrank moeten drinken. De blikjes zouden bovendien de maximale toegestane hoeveelheid aspartaam moeten bevatten, wat vrijwel nooit het geval is.

Zoetje
De EFSA komt tot de conclusies na analyse van alle beschikbare wetenschappelijke onderzoeken, een openbare raadpleging over het ontwerpadvies en gesprekken met belanghebbenden. Ook onderzoek naar andere additieven in voedingsmiddelen zal de komende tijd opnieuw worden bekeken.
Aspartaam is 200 keer zoeter dan suiker en daardoor populair in de voedselindustrie. De stof zit in bijvoorbeeld frisdrank, kauwgum en toetjes. Omdat aspartaam weinig calorieen bevat, wordt hij veel gebruikt in dieetproducten, zoals het bekende ‘zoetje’ in de koffie of thee.
De slechte naam van de zoetstof is hardnekkig. De eerste onderzoeken dateren al van meer dan dertig jaar geleden. De laatste jaren wordt de strijd vooral uitgevochten op internet. Zelfs op de wikipedia-pagina over aspartaam, waar de bezoeker wordt gewezen op een 'overlegpagina'.

Zie ook:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/111124a.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm?wtrl=01


Meer over (de fabels over) E-nummers vind je in ons boek De laatste paling - sterke verhalen over ons eten. Te koop in de betere boekhandel en online via de uitgever (geen bezorgkosten).
spacer