Logo
Contact
spacer
photo/thumb_322.jpg
Thuisafgehaald.nl
photo/thumb_323.jpg
Too Good To Waste
Radicale voedselvernieuwers
11-03-2013
Onder de 23 eenlingen en collectieven die het opinieblad Vrij Nederland onlangs uitriep tot ‘Radicale vernieuwers’, bevinden zich twee projecten over voedsel. Thuisafgehaald.nl en Too Good To Waste kregen deze titel.

Thuisafgehaald
Thuisafgehaald.nl is een initiatief van sociaal wetenschapper Marieke Hart en internetondernemer Jan Thij Bakker. Thuiskoks zetten online wat ze koken en wat de prijs is van een maaltijd. De afhaler bekijkt het aanbod in zijn buurt en meldt zich online bij zijn kokende buurtgenoot. Op de website –online sinds maart 2012- hebben zich inmiddels bijna 4.700 thuiskoks geregistreerd en 32.000 afhalers. Thuisafgehaald krijgt steun van Stichting Doen en van zeven gemeenten. Er zijn spin-offs in onder meer België, Oostenrijk en Duitsland.

Too Good To Waste
Too Good To Waste is afgelopen zomer opgericht. De drie initiatiefneemsters willen voedselverspilling tegengaan door voedsel dat normaal wordt afgekeurd – denk aan te kromme komkommers – te verwerken tot een smakelijk product. Zo lieten ze twaalfhonderd afgekeurde snoeptomaatjes verwerken tot gazpacho die ze uitdeelden op markten en festivals. Ultiem doel is een productlijn Too Good To Waste in de supermarkt.
De initiatiefnemers werden genomineerd voor de TEDxAward. Dit voorjaar organiseren ze met Food Guerrilla een groots ‘waste diner’ midden op de Dam.
(AG)
spacer