Logo
Contact
spacer
spacer
spacer
twitter
spacer
photo/thumb_489.jpg
De eerste Schijf van Vijf uit 1954. Beeld: Voedingscentrum
Schijf van Vijf: wie is de baas over ons bord?
05-11-2015
Wie hebben het voor het zeggen als het gaat om wat we zouden moeten eten? Het Voedingscentrum staat voor een grote opgave.

-door Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten -

Nu de Gezondheidsraad haar nieuwe adviezen heeft gepresenteerd - geen alcohol, dagelijks een handje noten, één keer per week vis en minder vlees – kan het Voedingscentrum eindelijk doorkomen met een nieuwe Schijf van Vijf. Al meer dan zestig jaar adviseert het Voedingscentrum ons wat te eten en wat niet. Hip en heel erg bij de tijd zijn die adviezen niet. Wel doorwrochten.

1953. De Tweede Wereldoorlog is achter de rug en de Nederlanders werken hard aan de wederopbouw. Voedseltekorten in de oorlog hebben de mensen verzwakt en voorlichting over de juiste voeding is hard nodig. Tijdens een studiereis door de Verenigde Staten ziet de voormalige huisarts Cees den Hartog hoe de Amerikanen dat doen: met een Wheel of good eating: zeven groepen voedingsmiddelen om gezond te blijven, afgebeeld in heldere plaatjes. Den Hartog is directeur van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (VoVo), de voorloper van het huidige Voedingscentrum, en keert terug met het doel ook zoiets in Nederland te proberen. Niet veel later verschijnt de Schijf van Vijf, met als motto: Iedere dag uit elk vak.
Lees verder via Blendle.
spacer