Logo
Contact
spacer
photo/thumb_285.jpg
auteur | Annemarie Geleijnse
Own food first
11-07-2012
Hulde aan de koppenmaker van de Volkskrant. Die plaatste met vette letters ‘Eigen eten eerst!’ boven een artikel over de eetrevolutie die in ons landje gaande is. We willen weer eerlijk eten, eten met een verhaal en een gezicht. Liefst van een boer uit de buurt. Zonder voedselkilometers. Eigen eten eerst!

Mee eens? Moeten we in de winter sperziebonen uit energieverslindende Hollandse kassen eten? En moeten we de keuterboeren aan de andere kant van de wereld laten barsten omdat ‘streek’ hier hip is?
Het is een discussie apart. Maar wat mij zo bevalt in ‘Eigen eten eerst’ is de kop zelf. Een kop die beklijft. Maar vooral: er staat geen woord Chinees in! Drie keer Nederlands in één kreet. Dat is een prestatie op zich in het huidige voedseldebat.

Ecofabulous
We hebben een jongerenbeweging die zich Youth Food Movement noemt en Food Film Festivals en eat-inns organiseert. We tekenen een Foodrevolution Manifest, zijn aanhanger van Slow Food, bezoeken tentoonstellingen, debatten en discussiesites die Food Forward, Food Stupid of Foodlog heten. We bekommeren ons om onze foodprint, doen aan guerrillagardening, dumpsterdiving en urban farming. We hangen aan de lippen van een hooggehakte vlees-, zuivel- en honingloosbestaanvoorvechtster die zich Veggi in pumps noemt en ons oproept tot een ecofabulous bestaan.

Pieperoproer
Je zou bijna vergeten dat achter dat Engelse eetjargon soms oer-Hollandse acties schuilgaan. Neem boer Krispijn van den Dries (Vraag een Engelsman dat maar eens uit te spreken) die dit voorjaar zijn aardappelen dumpte op de Dam in Amsterdam. Gratis mee te nemen. Boodschap: de schappen liggen vol met buitenlandse aardappelen terwijl Krispijn zijn piepers niet onder de kostprijs verkocht krijgt. Wat over bleef werd eind van de dag verwerkt met gratis uien in een stamppot. Hollandser kan niet. De naam van deze pieperoproer? Power to the pieper! Toch nog op de valreep één Nederlands woord in de strijdkreet.
Wat is er mis met een voedselrevolutie waarin plaats is voor een pieperoproer, wildzaaien, lokaal eten, stadslandbouw, vuilnisduiken, moestuinieren, sudderen, stemmen met je vork. Eigen eten eerst. Als we dat écht willen, zullen we dan beginnen met weer gewoon Nederlands te praten?
line
REACTIES (1)
deel
DEEL
line
reacties
Toon van der Ven, 14-09-2012
Uit het hart gegrepen! Ik heb op Twitter ook al aangegeven: het Koning Willem I College in Den Bosch heeft in de horeca-opleiding 'De Nieuwe Nederlandse Keuken' alles, inclusief prachtige posters, in het Nederlands aangeprezen en verzorgd. Zo kan het ook.