Logo
Contact
spacer
photo/thumb_357.jpg
Geen paniek
08-09-2013
We zijn bang geworden voor ons bord. Net nu we eindelijk genoeg te eten hebben, zelfs kunnen kiezen uit een groeiend aanbod producten in een keur aan smaken. Net nu voedsel nog nooit zo efficiënt is geproduceerd tegen zulke lage kosten. En net nu de regelgeving over veiligheid in vuistdikke dossiers is vastgelegd. Juist nu zijn nieuwsberichten en onthullingen over gesjoemel met paardenvlees, besmetting met gevreesde bacteriën en onbetrouwbare komkommers lezershits.

De aankondiging dat het tv-programma Zembla afgelopen donderdag ging onthullen dat er poepresten in ons vlees achterblijven, zette zoveel reacties en verontwaardiging in gang, dat uitzending van de feiten zelf al bijna onnodig leek. Er waren al kamervragen in voorbereiding nog voordat we precies wisten wat er aan de hand was. De gratis treinkrant Spits wijdde op voorhand twee pagina’s aan het nieuwste schandaal, gelardeerd met smakelijke herinneringen aan eerdere incidenten. Griezelverhalen over pangasius vol DDT, arseen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen en tilapia vol testosteron met een verwijzing naar borstkanker.
Zo komen de praatjes in de wereld. En denkt de argeloze lezer zo langzamerhand dat je het beste maar niets meer moet vertrouwen als het om je eten gaat.
Half oktober verschijnt van ons een bundel verhalen over voedsel. Het is opmerkelijk hoeveel mensen in onze omgeving in gesprekken daarover meelevend mompelen: ja, daar is heel wat over te melden, al die misstanden! Nog voordat we iets over de inhoud hebben verteld.

Een eetstoornis, noemt de Britse auteur Rob Lyons het voortdurende gesomber over schandalen en incidenten, het idee dat alleen biologisch voedsel onze planeet nog kan redden en dat groente van dichtbij altijd beter is.
In zijn boek Panic on a Plate (2011) geeft hij een paar adviezen om ervan te ‘genezen’. Zoals: heb vertrouwen. Niet in marketing (daar vertrouwen we teveel op), maar in de omvangrijke regelgeving over kwaliteit en veiligheid en in het feit dat supermarkten er alles aan gelegen zijn schandalen te voorkomen. Dat is een economische noodzaak.

Fraude en overtreding van de hygiëneregels moeten bestreden worden en het is goed dat programma’s als Zembla er hun tanden in zetten. Maar keer op keer zien we dat de op dit soort schandalen volgende overtrokken en ongenuanceerde media-aandacht te makkelijk inspeelt op de `gatver-factor’ (bah, een poepbacterie) en het `ach-gossie-sentiment’ (arm lief paard in ons rundvlees). 
In alle emotie worden de feiten snel over het hoofd gezien. Dat is jammer en zet de consument op het verkeerde been. Paniek is nergens voor nodig.

Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten
Deze blog verscheen op de opiniepagina van Trouw, 7 september 2013
line
REACTIES (1)
deel
DEEL
line
reacties
mari, 14-09-2013
Heeft iemand er aan gedacht dat dee actie van het KDS en VWA zo kort tegen prinsjes dag bedoeld is om te voorkomen dat op die clubs bezuinigd gaat worden dus een politiek spelletje ??