De 64 geboden van Michael Pollan
19-10-2010
De Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Pollan (1955) was het spoor een paar jaar geleden bijster: wat was in hemelsnaam nog gezond eten? Het antwoord, zo zal hij meteen hebben beseft, kon alleen van hemzelf komen. Want Pollan heeft een naam hoog te houden. Hij verwierf bekendheid als auteur van een aantal onthullende boeken over de voedselindustrie en heeft inmiddels in sommige kringen bijna de status van goeroe, die onafhankelijk van welk financieel of machtscentrum dan ook de waarheid achter ons voedsel blootlegt.Deze Pollan wist met alle vergaarde kennis over eten niet meer wat hij zijn gezin moest voorzetten en begon een nieuw onderzoek. Dat, zo lezen we in de inleiding van zijn nieuwste boek
Echt eten, verrassend eenvoudig eindigde. Namelijk: de wetenschap weet nog heel veel
niet over voeding. En Pollan vond een klein aantal 'hoogst belangrijke zaken' die
wel bekend zijn over voedsel en gezondheid en wil dat graag met ons delen. Samengevat:
Eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten. In de volgende 150 pagina's legt hij in 'vierenzestig simpele regels' uit hoe je gezond kunt eten. Gebaseerd op wetenschap, eetcultuur, suggesties van lezers, antropologen, artsen, verpleegsters, voedingsdeskundigen, diëtisten, moeders, grootmoeders en overgrootmoeders.
Inderdaad, de regels zijn simpel. Ik noem er een paar. Mijd voedingsproducten die ingrediënten bevatten die een normaal mens niet in zijn provisiekast heeft (zoals cellulose, calciumproprionaat). Mijd voedingproducten die pretenderen dat ze gezond zijn (want dan is er blijkbaar een verpakking en is het waarschijnlijk bewerkt voedsel). Als het van een plant komt, kun je het rustig eten. Als het uit een fabriek komt liever niet (zonder toelichting). Als u de ruimte hebt, koop dan een vrieskist (voor het bewaren van biologisch vlees). En zo nog 59 regels, met of zonder toelichting.
Mijn natuurlijke reactie bij het lezen van dit soort geboden is een tegengeluid: ja, maar... Elke regel is zonder veel moeite af te doen met een geloofwaardig tegenargument of als open deur ('Stop met eten voordat u vol bent'). Dat maakt de goedbedoelde adviezen van Pollan tamelijk vrijblijvend, al zal er ongetwijfeld veel onderzoek aan ten grondslag liggen.
Het is jammer dat hij pretendeert het ultieme antwoord te geven op de vraag wat in tijden van anti-oxidanten, dioxinepaling en xanthaangom goed voor ons is. Dat maakt
Echt eten tot een bijbel, met de taal van een dominee.
Om mij te kunnen bekeren had hij het beter kunnen laten bij het sympathieke en overtuigende vertrekpunt: Eet echt voedsel, niet teveel, vooral planten.
Maar daar vul je natuurlijk geen boekje mee.
Echt eten is te koop vanaf 28 oktober.Rineke van Houten